Hvad er en browser?

10. mar. 2022
10. dec. 2022

Dette blogindlæg beskriver, helt nede på jorden og simplificeret, hvad en browser er. En webbrowser, eller i daglig tale browser, er et program på ens computer, tablet eller smartphone, som gør det muligt at vise websider.

Den henter websider fra de servere/webhoteller, hvorpå siden er placeret, og "dekoder" HTML, CSS (strukturerings og formateringssprog) og javascript, så vi kan få tekster, billeder og andre elementer vist på skærmen. Sprog som PHP og andre backend sprog bliver eksekveret på serveren inden websiden sendes til klienten (brugerens computer) og browseren dermed skal vise den.
Det er den meget forsimplede version.

Eksempler på browsere

Nogle af de mest kendte browsere kan ses herunder:
- Chrome (Google)
- Safari (Apple)
- Edge (Microsoft)
- Firefox (Mozilla)
- Opera (Opera Software)
- Internet Explorer (Microsoft) - UDGÅET - BRUG IKKE

Alle gør det samme job, men der er forskelle, både i hvad de kan vise, hvilke funktioner de har, hvor hurtige de er og hvordan de reagerer.
Der er også forskelle på hvilke andre funktioner der er i dem.

Den mest populære browser herhjemme (da artiklen blev skrevet) er Chrome, som er Googles bud på en browser. Mange finder Google Chrome bedre, fordi de synes, den er hurtigere og fuldt integreret med Googles produkter, og især også fordi den er i stand til at vise nye websider bedre. Dertil kommer at den kan bruges på alle systemer (Windows, Mac, Android, iOX mv.)

Safari browserens er Apples bud på en browser, men er jf. caniuse.com også en af dem der er længst bagud med at kunne bruge de nyeste teknologier, og derfor ser man også mange Apple brugere der henter Chrome

Edge er Microsoft bud på en browser, og er i dag bygget på Chromium som Google Chrome bygger på, og det er derfor primært interface og funktioner der afgør om den vælges eller Chrome vælges.

Firefox og Opera er browsere der kan installeres på de fleste styresystemer, og der er en gruppe som hælder til dem - det skyldes primært brugerflade og andre funktioner.

Internet Explorer er Microsofts gamle browser. Den er nu udgået, og bruger man den så anbefaler Microsoft man skifter med det samme, da den ikke længere opdateres. Det betyder den både er usikker og ikke kan vise de nye websider korrekt.

Udover de mest kendte findes der en del andre som har forskellige profiler/fokusområder, og som nogle hælder til.

Eksempelvis er der browsere som gør mere for at skjule din færden på internettet - det gælder f.eks. Tor browser, Epic browser, SRWare Iron og Comodo Dragon browser.

Understøtter websiden browseren

Du vil engangimellem støde på websider som ikke understøttes i bestemte browsere. Det er naturligvis fint når browseren udgår (f.eks. Internet Explorer), men er det browsere som er up-to-date, så kan det betyde at du som webside ejer mister mange besøgende, og som webshop ejer decideret mister omsætning.

Hvis du ønsker en webside, webshop eller et billetsystem som virker i alle browsere, og er responsivt så det virker på alle enheder (mobil, tablet, computer osv), så er Flex4B systemet det du leder efter.
Flex4B systemet er et SaaS (Software as a Service) system, og holdes dermed altid opdateret. Så er du sikker på det altid virker perfekt.

Kontakt Flex4Business for at høre nærmere

Hvilken version af browser?

Det er vigtigt altid at sikre, du har den nyeste version af din browser. Dels er det nødvendigt for at kunne se alle websider korrekt, og ikke opleve fejl - men vigtigere lukker opdateringer også for huller, som hackere kan benytte sig af.

De fleste browsere opdaterer sig selv. Men tjek gerne alligevel

Herunder er en meget hurtig guide til hvordan du ser browserens versionsnummer og/eller opdaterer til sidste nye.
Bemærk, der løbende kan ske ændringer hertil, men grundlæggende er det det samme - ligeledes kan det også være anderledes, hvis du har en gammel browser.

Google Chrome

1: Klik på tegnet med de 3 streger øverst i højre hjørne
2: Vælg "Om Google Chrome"
3: Se version, og se samtidigt om det er nyeste version

Safari

1: Klik på "Safari" i din Safari menu øverst på skærmen
2: Vælg "Om Safari"
3: Se version, og se samtidigt om det er nyeste version

Microsoft Edge

1: Klik på de 3 prikker øverst i højre hjørne
2: Vælg "Hjælp og Feedback"
3: Vælg "Om Microsoft Edge", og se om det er nyeste version

Firefox

1: Klik på Firefox knappen øverst til venstre
2: Vælg "Hjælp" => "Om Firefox"
3: Se version, og se samtidigt om det er nyeste version

Opera

1: Klik på Opera logo øverst til venstre
2: Vælg "Hjælp" => "Led efter opdateringer" for at opdatere eller "Hjælp" => "Om Opera" for at se versionen

Safari

1: Klik på "Safari" i din Safari menu øverst på skærmen
2: Vælg "Om Safari"
3: Se version, og se samtidigt om det er nyeste version

Webside, webshop mv. som virker i alle browsere

Nogle websider fungerer ikke i alle browsere - det betyder man skal have en speciel browser for at se dem korrekt, eller at der kan være ting der ikke virker optimalt i alle browsere

Flex4B systemet virker i alle moderne browsere bl.a. alle dem der er beskrevet her på siden. Det er vigtigt for dig som er webshop eller webside ejer, så du ikke går glip af kunder/besøgende